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Statistically, do you need to be 
concerned about being reported 
or sanctioned by the Florida Bar?



Florida Bar Discipline
Statistics 2017-2018

Bar Members: 106,095 (up ~1500)

Bar Files Opened: 3,976 (down ~500)

Cases: 419 (down ~90)

Discipline Orders: 275 (65% of cases result in discipline)

Disbarments 42 (down 4)

Suspensions: 129 (down 50)

NB: Hearsay is admissible in disciplinary proceedings….

https://www-media.floridabar.org/uploads/2018/08/17-18-Statistics-for-Web.pdf
See also “How the Bar Investigates Disciplinary Complaints,” Fl. Bar News 3/15/16 http://bit.ly/2pfXZ6u

https://www-media.floridabar.org/uploads/2018/08/17-18-Statistics-for-Web.pdf
http://bit.ly/2pfXZ6u


Question #1

Can a lawyer maintain an IOTA account 

at both a credit union or bank?

A. No, only at a bank.

B. Yes to both.



Answer #1
• ANSWER:  B, yes to both.  As of February 1, 2018, the Rule 

changed.  The amendment is as follows:

• “All funds, including advances for fees, costs, and expenses, 
must be kept in a separate federally insured bank, credit union
or savings and loan association…”

• The “eligible institution” must be authorized by federal or state 
law to do business in Florida and be insured by FDIC or 
National Credit Union Share Insurance Fund.

CITATION:  Rule 5-1.1.  This was amended in In Re: Amendments to the Rules Regulating the Florida Bar (Biennial Petition)(Nov. 9, 
2017) and is effective February 1, 2018.  See http://bit.ly/FL_Bar_Amendments_2017

http://bit.ly/FL_Bar_Amendments_2017


Question #2
Is there a statute of limitation period for a complainant to make 

a written inquiry to the Bar (a/k/a “Bar complaint”) or for the Bar 
to open, on its own, an investigation of lawyer conduct?

A.   No deadline, you can always be “Bar-complainted”
B.   Two years 
C.   Four years.
D.   Six years.
E.   Seven years.



Answer #2
ANSWER:    D, Six years.  The time period for a “Bar Complaint” or Bar Investigation is 
six years from the time a matter is discovered or should have been discovered.  

• Exception #1:  No limit on the time to present, reopen, or bring a matter alleging 
theft or conviction of a felony per Rule 3-17.16(b).

• Exception #2:  The time limitation is tolled where it can be shown that fraud, 
concealment, or intentional misrepresentation of fact prevented the discovery 
of the matter giving rise to the inquiry or complaint per Rule 3-17.16(c).

• Of note, if a complainant raises the issue, it is called an “Initial Complaint.”  If the 
Bar raises the issue, it is called an “Investigation.”  

• Also, a deferred case is not time barred if the grievance committee finds 
probable cause and the Bar files its complaint within one year after the basis for 
deferral is concluded (usually civil/criminal proceeding).  A closed case can be 
timely re-opened within one year of its closing.  Rule 3-7.16(a)(2) and (a)(3). 

CITATION:  Rule 3-7.16.  This was amended in In Re: Amendments to the Rules Regulating the Florida Bar (Biennial Petition)(Nov. 9, 2017) and is effective February 1, 2018.  See
http://bit.ly/FL_Bar_Amendments_2017

http://bit.ly/FL_Bar_Amendments_2017


Question #3Can a lawyer:

(a) solicit any gift from a client; and/or 

(b) prepare an instrument that gives the lawyer or member of the lawyer’s family any gift?

[assume the lawyer and client are not married]

A. Yes to both.
B. Yes to a, No to b.
C. No to a, yes to b.
D. No to both.
E. Not if the gift is “substantial.”



Answer #3
ANSWER:    D.  Yes to both.  As of February 1, 2018, the rule was changed.  
It used to be a prohibition on “any substantial gift.”  Now it is “any gift.”

• That said, per the Comment, a lawyer may accept a gift from a client, if 
the transaction meets general standards of fairness and if the lawyer 
does not prepare the instrument bestowing the gift.  For example, a 
simple gift such as “a present given at a holiday or as a token of 
appreciation is permitted.”  

• Also according to the Comment, a lawyer can accept a “more
substantial gift” but it is voidable under the doctrine of undue 
influence which treats client gifts as presumptively fraudulent.  

• Finally, if the lawyer and client are related, a lawyer could “suggest” 
that a gift be made to the lawyer or for the lawyer’s benefit.

http://www.floridasupremecourt.org/decisions/2017/sc16-1961.pdf and see Bar Rule 4-1.8(c).

http://www.floridasupremecourt.org/decisions/2017/sc16-1961.pdf


Question #4
Under Rule 4-5.8 and associated case law, a lawyer who leaves a law firm has no right nor 
expectation to take client files without an agreement with the law firm to do so (assuming the 
law firm remains available to continue the representation).

After attempting to negotiate a joint notice, the departing lawyer or the law firm is allowed to 
unilaterally give notice that the lawyer is leaving and that the client has options.  When should 
actual notice be given to the client?

A.  Immediately after the lawyer gives notice of leaving the firm.
B.  A reasonable period of time after the lawyer gives notice of leaving the firm.
C.  A reasonable period of time after the lawyer and law firm fail at negotiating a joint notice.
D.  A reasonable period of time before a deadline in the matter so that the client is not 

prejudiced.



Answer #4
ANSWER:  C.  A reasonable period of time after the lawyer and law firm fail at 
negotiating a joint notice.

• Lawyers and firms should engage in bona fide, good faith negotiations within a 
reasonable period of time following their knowledge of either the anticipated 
change in firm composition or, if the anticipated change is unknown, within a 
reasonable period of time after the change in firm composition. 

• The actual notification to clients should also occur within a reasonable period of 
time. 

• What is “reasonable” will depend on the circumstances, including the nature of 
the matters in which the lawyer represented the clients and whether the affected 
clients have deadlines that need to be met within a short period of time. 

There’s more....



[Rule 4-5.8 Procedures for Lawyers Leaving Law Firms]

• Clients who should be notified of the change in firm composition include current 
clients for whom the departing lawyer has provided significant legal services with 
direct client contact. Clients need not be notified of the departure of a lawyer 
with whom the client has had no direct contact. 

• Clients whose files are closed need not be notified unless the former client 
contacts the firm, at which point the firm should notify the former client of the 
departure of any lawyer who performed significant legal services for that former 
client and had direct contact with that former client. 

• Although contact by telephone is not prohibited under this Rule, proof of 
compliance with the requirements of this rule may be difficult unless the 
notification is in writing. 

[still more…]



[Rule 4-5.8 Procedures for Lawyers Leaving Law Firms]

• In order to comply with the requirements of this Rule, both 
departing lawyers and the law firm should be given access to 
the names and contact information of all clients for whom the 
departing lawyer has provided significant legal services and 
with whom the lawyer has had direct contact.

• Any obligation to give the client reasonable notice, protect the 
client's interests on withdrawal, and seek permission of a court 
to withdraw may apply to both the departing lawyer and 
lawyers remaining in the firm.

http://www.floridasupremecourt.org/decisions/2017/sc16-1961.pdf and see Bar Rule 4-5.8.  
Of note, the Rule did not substantially change however the above-mentioned Comment is 

effective as of February 1, 2018.

http://www.floridasupremecourt.org/decisions/2017/sc16-1961.pdf


Question #5
A lawyer is an escrow agent and represents a party to a transaction 
involving the escrowed funds.  To whom does the lawyer owe a 
fiduciary duty for the escrowed funds?

A.     All parties.
B.     Only client.
C.     To client first and a secondary duty to all parties.
D. Only to the client as long as the funds are in a separate escrow

account (not the firm’s).



Answer #5
ANSWER:  A.  According to the recently-amended Comment 
to Rule 5-1.1, “...the Supreme Court of Florida has held that 
lawyers acting as escrow agents have a fiduciary duty to 
protect the interests of all parties having an interest in 
escrowed funds whether the funds are in a lawyer’s trust 
account or a separate escrow account. The Florida Bar v. 
Golden, 566 So. 2d 1286 (Fla. 1990); see also The Florida Bar 
v. Hines, 39 So. 3d 1196 (Fla. 2010); The Florida Bar v. 
Marrero, 157 So. 3d 1020 (Fla. 2015).”

• Keep in mind, “[e]ach lawyer is required to be familiar 
with and comply with the Rules Regulating Trust 
Accounts as adopted by the Supreme Court of Florida.”



Question #6
Can a lawyer ethically appear before a judge when 
the lawyer and judge are Facebook friends?

A. Yes.

B. No.

C. This has not yet been decided.



Answer #6

ANSWER:  Likely C.  This could be a trick question since this 
issue has not yet been decided.  

Do not rule out B or that some duty rests with the lawyer.

There’s more…



Answer #6
First, the prohibition is in JEAC Op. 2009-20 (Nov.17, 2009) states: 
"Listing lawyers who may appear before the judge as 'friends' on a 
judge's social networking page reasonably conveys to others the 
impression that these lawyer 'friends' are in a special position to 
influence the judge.”  

This applies to judges as this is from the Judicial Ethics Advisory 
Opinion.  The Fourth DCA has relied upon this opinion in Domville
v. State, 103 So. 3d 184 (Fla. 4th DCA 2012); on the other hand, the 
Fifth DCA held that mere Facebook friendship would be legally 
insufficient for disqualification. Chace v. Loisel, 170 So.3d 802 
(Fla.5th DCA 2014). 
There’s more…



Answer #6

• Second, the “appearance of impropriety” 
standard applies to judges.

There’s still more…



• The pending case of Law Offices of Herssein
and Herssein, P.A. et al. v. USAA, Case No. 
SC17-1848, may resolve this issue for 
lawyers and judges.

• However, keep in mind that Facebook has 
different security settings and some 
communication could be deemed ex parte
and potentially relating to the pending 
case.  



Question #7
A legal ethics question arises and you recall that 
you previously downloaded an app which has the 
Florida Rules Regulating the Florida Bar.  You look 
up the Rule on the app and act appropriately.  An 
legal issues? 

A. Yes, that’s not enough.
B. No, that’s fine.



Answer #7
ANSWER:  A.   It is not enough.  You may not know 
whether the app is reliable, accurate, and up-to-
date.  Some developers abandon their apps over 
time while (non-lawyer) developers may not be 
aware of out-of-cycle Rule changes.  

There’s more…





Answer #7

As of January 1, 2017, the Comment section to 
Rule 4-1.1 (Competence) was amended to state:

“... a lawyer should keep abreast of changes in 
the law and its practice, engage in continuing 
study and education, including an understanding 
of the benefits and risks associated with the use 
of technology…”



Question #8
Lawyer “X” is the Client’s estate planning attorney who drafted for the Client 
several wills, including one which disinherited several of the Client’s children.  
Suit arose over the validity of the wills.  

Can Lawyer “X” be compelled to testify about the Client’s reasons for 
disinheriting some of Client’s children?  

A. Yes.
B. No.
C. The lawyer can testify once compelled by court order.



Answer #8
ANSWER:  A, yes.  

This is permitted both by statute and ethics rules.

According to F.S. 90.502(4)(b), there is no lawyer-client privilege 
when a “communication is relevant to an issue between parties 
who claim through the same deceased client.”  

There’s more…



Answer #8

The Comment section to Rule 4-1.6 (confidentiality) 
confirms that this is appropriate:  

“The attorney-client privilege [section 90.502] applies in 
judicial and other proceedings in which a lawyer may be 
called as a witness... The rule of client-lawyer confidentiality 
[rule 4-1.6] applies in situations other than those where 
evidence is sought from the lawyer through compulsion of 
law.” See also  Vasallo v. Bean, 210 So.3d 679 (Fla. 3d DCA 2016).



Question #9

Can you threaten another lawyer with a 
Bar Complaint?



Answer #9
1. Not to gain an advantage.  Twenty years ago the Florida 

Supreme Court amended Rule 4-3.4(h) to expressly 
prohibit such conduct.

2. Rule 4-8.3 states an attorney is obligated to report 
another’s misconduct that raises substantial question 
as to offending lawyer’s honesty, trustworthiness, or 
fitness.

3. “If an attorney is obligated to report another’s 
attorney’s professional misconduct, the attorney must 
report it rather than threaten to do so.”  Opin 94-5



Question #10
Lawyer X is begin investigated by the Bar.  During a series of 
emails with Bar officers, Lawyer X concludes:

Is this an ethical violation?



Answer #10
ANSWER:  Yes (even in New Jersey).  

• Oath of Admission – pledge of “fairness, integrity, and civility” to 
opponents, not only in court, but “in all written and oral 
communications.”

• In the NJ case, the court wrote that the respondent had used “emotive 
language in a challenging tone… which evidenced a clear lack of civility 
and courtesy…”

In the Matter of Michael Rychel (NJ Sup. Ct. April 10, 2017)

In Re: Oath of Admission to the Florida Bar (Fla. 2011)



Question #11
In Tyson’s Corner, VA, a lawyer attends a full day video replay CLE on serving as guardians ad 
litem for children.  He falls asleep and snores during the morning session.  In the afternoon, 
he complains loudly about the video.  Another attendee smells alcohol and notes the 
lawyer is unsteady on his feet.  Someone else sees a near-empty liquor bottle in the 
lawyer’s briefcase.  

Speaking to a bar investigator, the lawyer denies sleeping, being unsteady, drinking or 
possessing alcohol at the CLE.  He reports he had a bottle of water provided by the CLE 
company and admits responding aloud to the video.  Later speaking to Bar counsel, he 
admits to being intoxicated but refutes that he possessed alcohol at the CLE.

Did the Virginia Bar find any ethical problems?



Answer #11
ANSWER:  Yes.  But probably not what you think.

• In connection with a disciplinary matter, the failure to disclose a fact 
necessary to correct a misapprehension known by the person to have 
arisen in the matter is a Bar violation.  Rule 4-8.1

In the Matter of Wayne R. Hartke (VA State Bar Disc. Board, 4/15/15)

• Rule 3-4.3 Misconduct or Minor Misconduct “standards of professional 
conduct… not limited to observance of the rules… not all inclusive”

• 4-3.3 Candor to Tribunal… criminal or fraudulent conduct

• CLE requirements met?
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